Laatst had ik een gesprek met iemand over "het innerlijke weten". Je eerste gevoel bij iemand of bij een voorstel, of je iets wel of niet moet doen. Je eerste indruk van je nieuw baan, een huis, een gevoel bij de kleuren, geuren, muziek...

Eigenlijk geeft je lichaam, je gevoel dan direct antwoord. Het is ja of nee, wel of niet doen, het klopt of het klopt niet, het is mooi of niet mooi. Dit noem ik je innerlijke kompas. Het zit deep down in je basis,  jer bodem, eigenlijk helemaal onderin je buik. Nog lager dan daar waar je, als je verliefd bent, ook de vlinders voelt.

Er zijn heel veel mensen die er niet naar luisteren. Die het vaak ook niet voelen en als ze dat wel doen, dan is dat maar lastig want het is vaak niet handig of vervelend om nee te zeggen. Of juist ja te zeggen als iets heel leuk is. Om tegen iets in te gaan of een meningsverschil te krijgen. Maar eigenlijk saboteer je daarmee je eigen gevoel..

 

En daar wil ik het nu over hebben.

Waarom doen we dat?

Er zijn veel redenen om niet te luisteren naar je basisgevoel. Om te beginnen zou je het niet kunnen voelen. Of je denkt het klopt niet, het komt me nu niet uit, ik heb geen zin de confrontatie of ik ben bang voor de gevolgen etc etc.

Maar wat doe je dan wel?

Je luistert niet naar het protest van je lichaam. In eerste instantie een mild protest, maar hoe vaker je je eigen innerlijke kompas negeert, hoe groter en duidelijker dit protest wordt.
Moeheid, hoofpijn. gespannen spieren, humeurig worden of zijn, snel boos worden, uitvallen, allerlei fysieke klachten krijgen die geen duidelijke medische oorzaak hebben, dingen gaan vermijden , je onbegrepen voelen etc.. Uiteindelijk kun je overspannen worden of zelfs een burn out krijgen.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat er veel mensen onvoldoende hun lichaam voelen. Om een voorbeeld te geven: ze weten dat ze benen hebben, en als die benen pijn doen dat voelen ze dat. Maar "gewoon"? Bewust zijn van je benen ook al doen ze geen pijn? Of bewust zijn van je buik? je basis? Regelmatig vertellen clienten me dat ze zich daar niet bewust van zijn.Meestal is het bovenlichaam en hoofd ( hoofpijn!) wel voebaar. Vanaf het hoofd naar beneden zo rondom de maag en ribben, bij je zonnevlecht, wordt vaak een druk gevoeld. Of hoger als een druk op hun longen alsof ze niet vrij kunnen ademen.En wat daaronder gebeurt.. ja dat is zooo ver weg.." nee dat voel ik niet" hoor ik dan.

Toch is je innerllijke kompas -het woord zegt het al- heel belangrijk. Het kan bepalend zijn in je leven. Keuze van een partner bijvoorbeeld of van een baan, studiekeuze etc.. Er naar leren luisteren en naar leven is een kunst en een must.

Waar gaat het over?

Het gaat over je verbinden met jezelf, je eigen gevoel. het gaat over luisteren naar jezelf, over grenzen waarnemen, over voelen wat goed voor je is. Maar dus ook wanneer iemand anders over jouw grenzen gaat, of wanneer iets niet klopt, wanneer je vrijheid wordt ingeperkt, wanneer je - letterlijk of figuurlijk-in het nauw gedreven wordt.

                                                                      

Het gaat dus vooral óók over jezelf in relatie tot de ander. Hoe verhoud je je tot die ander.Is er ruimte? vrijheid? Voel je je vrij om alles te doen en laten?Voel je dat van binnen ook? Is er een verschil als je alleen bent of dat er iemand bij je is? En als er een verschil is, waar voel je dat? Is het verschillend bij de verwschillende mensen? Zijn er mensen waarbij je je meer vrij voelt dan bij andere mensen?

Maar kunnen we dan wel leren luisteren naar deze lichaamssignalen?

Deze voor waar aan te nemen en er betekenis aan te geven?

 

Tijdens de Time Out begeleiding komt de de innerlijk kompas regelmatig aan de orde. Door het gesprek, de verschillende oefensituaties en het aanraken gaan we steeds weer luisteren naar want jouw gevoel je vertelt. Belangrijk is dat je de ruimte en tijd krijgt om jezelf te ervaren in die wie jij bent, zonder oordeel. Als je dat kunt ervaren, is het veilig genoeg om "af te dalen" naar je basis en te gaan leren luisteren wat je innerlijke kompas jou te zeggen heeft.

 

Het brengt veel helderheid in je eigen handelen en functioneren in je prive en werk leven. En als jij meer verbinding krijgt met jezelf en je gevoel, zul je gaan merken dat je ook meer verbinding gaat krijgen met je dierbaren. Dat je grenzen gaat stellen tov mensen waarbij je je niet op je plek voelt. Dat je doorgaat met die mensen waarbij je je happy voelt, want daar voel je dan de 'klik 'mee.

Laatst zei een client die hier een Time Out had gedaan het zo overduidelijk: Doordat ze zichzelf beter en meer ging voelen en dus meer verbinding met zichzelf kreeg, had ze ook meer verbinding met de mensen om zich heen, was ze zorgvuldiger met zichzelf en dus ook met de ander, meer gericht op het samen in plaats van op alleen. Super was dat !!!

Het is best een klus, zeker als er om welke reden dan ook, de verbinding met je gevoel is afgesneden en er een continue gedachtenstroom is of een alertheid om te handelen in Fight, Fligt of Freeze reacties.

Maar het kan wel, kijk maar bij de ervaringen van de mensen die voor een Time Out zijn geweest.

Ik wens jullie allen meer verbinding met jezelf, je gevoel en je dierbaren toe.

hartegroet,

Anneke

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 tel:06 44997197

 whatsapp 0034 697 425 363