(naar vertellingen van Toon Telligen)

Eekhoorn en mier besloten op reis  te gaan. “Waar gaan jullie heen?” vroeg vlinder. “We gaan op zoek naar onszelf”, zei eekhoorn.  “Maar hoe doen jullie dat dan?”  vroeg vlinder toen. “Nou”, zei mier, “dat is nog niet zo eenvoudig hoor”.” Nee”, zei eekhoorn, “alleen het zoeken van een goed plekje hiervoor was al een hele klus”.

Maar dat plekje hadden eekhoorn en mier uiteindelijk toch gevonden samen. In de Spaanese natuur op de Finca de la Fuente. En daar gingen ze dan, op weg naar het onbekende. Gelukkig was het er rustig, want in het bos waar ze woonden was altijd drukte om hen heen en stonden ze steeds voor iedereen klaar. Aangekomen in Spanje, na weer diverse avonturen beleefd te hebben onderweg, werden ze door Anneke en Jan Jaap hartelijk welkom geheten op de Finca.
 
Ze kregen er heerlijk eten en sliepen in een mooie Yurt, zo voelden zij zich echt bij de omgeving horen. En toen begon de echte reis op zoek naar zichzelf. Er was geweldige en vooral geduldige begeleiding om hen hierbij te helpen. Want eekhoorn en mier kwamen erachter dat zij zichzelf toch wel vaak weggecijferd hadden voor anderen. In de waan van de dag was dit voor hen gewoon, maar samen met wat zij meegemaakt hadden in het leven hadden ze hier wel last van. Dit werd hen tijdens de reis steeds duidelijker, dus ze besloten dat dit anders zou moeten in de toekomst. En nee, zeiden eekhoorn en mier tegen elkaar, dat hoeft niet allemaal gelijk, als we maar herkennen wat er gebeurt en keuzes maken. De steun aan elkaar was tijdens de reis heel belangrijk en het bijzondere was dat deze vanzelfsprekend kwam. Zo ging de reis steeds verder en kwamen ze dieper bij hun echte ik terecht.
 
Na een week was de reis in Spanje ten einde. Het was ook goed geweest zo zeiden ze tegen elkaar, want gelukkig was de omgeving mooi en werden ze verwend met het eten, maar het was ook wel intensief af en toe. Gesteund door het geleerde van de deskundige begeleiding zal deze reis in het bos waar ze leven verder gaan. En de reis naar Spanje zal zeker nog een keer gemaakt worden door hen besloten ze.

Terug in het bos vroeg vlinder of ze zichzelf gevonden hadden. “Ja”, zeiden eekhoorn en mier, “dat wil zeggen het begin is er en we zijn een eind op pad maar de reis naar onszelf zal altijd doorgaan”.
Vlinder glimlachte naar ze en vloog rustig verder…                                          
 
                                                                                            Jacqueline