Verbinding 

 De laatste tijd kwam de hele tijd het woord "verbinding" in mij op. Voor mij een van de belangrijkste woorden in de haptonomische begeleiding. 

De Dikke van Dale zegt over verbinding onder andere: "Contact opnemen met ".

Voor mij is het: In relatie zijn met jezelf en/ of met de ander, het andere. 

Het is geen eenvoudig begrip, want velen onder ons zijn niet zo in verbinding met zichzelf of met de wereld om hen heen. Vaak lees in in de krant of op de diverse kanalen dat we "steeds minder' in contact zijn met onszelf.

 

Dit artikel verscheen bijvoorbeeld in de Volkskrant." We zijn hoofden op pootjes geworden" zo schreeft Huub ter Haar. Hij sprak in dit artikel met name over jongeren, maar het is gemis aan contact met ons lichaam is van alle leeftijden.

In feite zegt hij wat veel clienten mij ook antwoorden als ik ze vraag of ze hun lichaam voelen. Het hoofd voelen lukt nog wel, de schouders ook want die staan strak. Soms een benauwd gevoel rond de longen. maar dat is het dan wel zo'n beetje.

" En...oja, de rechter knie ook, want die doet pijn". 

Doordat je je lichaam niet (goed) voelt kun je je er ook niet mee verbinden, lijkt me.
Het leidt eigenlijk tot innerlijke leegte, die je dan opvult met alles buiten jezelf te zoeken.
Dat doe je dan in de vorm van prestaties, sociaal wenselijke beeldvorming, ook via sociale media, vermaak, sporten, vakanties en feesten. Maar houdt dit op dan begint de leegte zich weer aan te dienen, zit je in die viscieuze cirkel en zoek je het snel weer buiten jezelf, aldus Huub ter Haar.

Nu heb ik zelf ook een hele weg afgelegd. Ik begon ook met een " hoofd op poten".

Gaandeweg heb ik geleerd eerst mijn lichaam te voelen en naar mijn gevoel te luisteren. Door daar vaak aandacht voor te hebben, ook gedurende de opleiding tot haptotherapeut, mijn werk en privé ging ik erop vertrouwen dat wat ik voelde klopte en dat ik daar naar mocht luisteren.

Dat is natuurlijk niet zomaar in een "quick fix "gegaan. Dat kan ook écht niet. Het kost tijd, aandacht, veilige omgeving, vertrouwen in de ander dat deze je ziet, hoort en voelt. En uiteraard wat jouw levensweg tot nu toe is, welke mate van hechting je hebt ondervonden als kind en wat er allemaal in jouw leven is gebeurd met betrekking tot bovenstaande thema's.
Je mag jezelf de ruimte geven om ook ongemakken van pijn, verdriet, angst en woede te doorleven die voorkomen als je je gaat verbinden naast de opluchting, erkenning en herkenning en blijdschap dat je jezelf leert voelen.

Het is soms geen gemakkelijke weg. Maar helaas wel een noodzakelijke.
Jezelf verbinden met de leegte in jezelf en door dit ongemak heen durven gaan is een eerste stap naar herstel.

Eigenlijk is dat voor mij de grootste kracht van de haptonomie: Mensen helpen zich ( weer) meer met zichzelf te leren verbinden. Samen kijken en luisteren naar de ongemakken. En nieuwe ervaringen en inprints aanbieden in een veilige omgeving.
Daarom is de aanraking ook zo belangrijk want dat is echt voelbaar. Zowel in gesprek, als in oefening als de echte fysieke aanraking kun je geraakt worden.

Het maakt mijn werk als hapto-coach -vooral ook in de retreats- heel zinvol en voedend.

 

Samen met vriendin een collega marian Verhoek was ik in oktober in de buurt van barcelona aan het wandelen. in dit achter land ligt een prachtig gebergte, de Montserrat. We hadden haar de hele tijd in beeld, Groots , sterk, majestueus met haar eigen karkateristieke punten" liep " ze met ons mee. We misten haar als we haar niet zagen. We hadden zelfs het gevoel dat ze ons " hielp" op de momenten dat het heel stein was en we zaten te ploeteren. Echte rugdekking, zoals op de foto! We voelden ons echt met haar verbonden. Een mooi voorbeeld om te merken hoe de natuur zichzaanb iedt om je met haar te verbinden. dat gebeurt ook vaak als ik met clienten wandel in de Spaanse natuur.

 Ik wens jullie alle goeds in 2024.                                     

 

Anneke

 

 

 

Op dit moment, 26 december 2022, zit ik buiten aan een tafel, met uitzicht op zee deze blog te schrijven. Mijmerend over het afgelopen jaar, de gasten, de Time Out retreats, de bijzondere ontmoetingen die ik wederom gehad heb met diverse mensen.

Het vertrouwen dat ze me schonken en schenken, de waardevolle gesprekken, de invulling van de retreats, het maakt me blij en vervuld. Het is een rijkdom en tegelijkertijd ook een verantwoordelijkheid om dit mooie vak te mogen uitoefenen. 

De gasten die voor een Time Out kwamen hebben genoten van de quinta, ons gastenverblijf, de tuin, het erf met z'n diverse zitjes en hangmatten en het schitterende uitzicht op zee.
Maar vooral van de rust en de ruimte om helemaal in zichzelf naar binnen te kunnen gaan, hun levensverhaal al dan niet te mogen en willen vertellen, bespreken en ervaren van hun problematiek en de mogelijkheid om meer helderheid en een veranderingsproces aan te gaan.

Het is vaak een opluchting om hun verhaal te vertellen, wat hen dwarszit, en blij maakt, waar ze tegen aanlopen in hun leven of wat ze helpt om verder te gaan in het hier en nu.

En ik, ik ben blij dat ik mijn hart gevolgd heb om dit prachtige te vak te kiezen en in Spanje deze retreats op te zetten. Ging niet altijd van een leien dakje...  maar ook dat hoor bij het leven.

  

timeout7

Binnen en Buiten

Vorige week is de laatste retreat van 2022 geweest. Voor hem een bijzondere ervaring. Voor mij ook. Bij iedere cliënt bespreek ik uiteraard wat de mogelijkheden en wensen zijn voorafgaand aan de retreat in een kennismakingsgesprek en daaruit volgt dan de begeleiding op maat.

De ene persoon wenst extra ontspanningsoefeningen, binnen in de werkkamer of buiten op het plateau met het mooie uitzicht. De ander wil graag meer ervaringsgerichte of gevoelservaringen. De derde heeft behoefte aan psycho-educatie.

Maar ik bleef eigenlijk altijd in en om het huis. Af en toe een coachingswandeling, maar op een of andere manier bleef het daarbij. 

Deze keer merkte ik bij de cliënt de behoefte om de wandelen en natuur te betrekken bij de coaching. En ......het was een verrijking! We hebben bijna iedere dag gewandeld en de natuur als spiegel of bron gebruikt. En wat werden we er allebei blij van.

De natuur spiegelt, geeft terug en je bent in beweging. Het zet je stil, helpt je verdiepen naar binnen en uitrijken naar buiten. De ervaring leert dat je ook wat gemakkelijker praat doordat je elkaar niet de hele tijd aankijkt of stil zit.

Gek genoeg was er al eerder iemand geweest die aangegeven had. Ik heb me ook al verdiept in deze coachingsvorm, maar wist niet goed hoe en wanneer ik het kon inzetten. Daar had ik kennelijk een blinde vlek voor. Dus deed ik het mondjesmaat.

Ik voelde al wel dat er nog iets bij mocht komen in de begeleiding, een soort geitepaadje (excuseer me de uitdrukking). En ook in een online coaching kwam dit naar voren, maar ja hoe dan en wat dan..

Door deze ervaring, die zo goed heeft uitgepakt voor mijn cliënt, wordt het natuurcoachen een vast (voor sommigen wellicht een belangrijk) onderdeel in de retreat. Uiteraard alleen als men er ook behoefte aan heeft. 

Mocht het iets voor je zijn of je kent iemand die van deze vorm van begeleiding blij wordt, dan ben je van harte welkom. Je mag deze nieuwbrief uiteraard delen.

 

 

  @2023

 

Er zijn enkele veranderingen op finca de la fuente. Zoals je weet is ons gastenverblijf, La Quinta, af en wordt er met veel plezier gebruik van gemaakt. 

La Casita is zowel gastenverblijf als werkkamer voor de Time Out

De beide yurts zijn verkocht. Ze hebben ongeveer 10 jaar dienst gedaan als B&B onderkomen en het was altijd fantastisch als ze stonden. We hebben genoten van de mooie reacties van de mensen die er logeerden. Het was fijn om op deze manier mensen te kunnen ontvangen.

Maar aan alles komt een eind, het werk om ze op te zetten en af te breken viel ons steeds zwaarder. Ook waren er nieuwe onderdelen nodig. En, na lang wikken en wegen, hebben dit besluit genomen.

Dit betekent dat voor zowel de retreats als voor " gewone" vakanties la quinta klaarstaat en eventueel la casita als extra verblijf of als de quinta vol is.

De Manoto Hill groepsretreat is afgelopen jaar, mede om die reden, niet doorgegaan. Ik ben me nog aan het oriënteren op het vervolg.
Wellicht komt er iets met een heel klein groepje van 3 personen. In ieder geval neem ik de natuurcoaching mee.

Als mensen zelf een groepje willen samenstellen kan dat. Er zijn 2 badkamer en 3 kamers.
Als ze elkaar kennen, is het mogelijk dat er  meerdere mensen mee kunnen doen.

Ik hoor t graag.

 

Rest mij, mede namens JJ jullie een mooi jaar 2023, waarin je je hart mag volgen!

 

heel veel liefs,

Anneke.                                                                     

Als je, zoals ik, iedere dag wandelt, ontmoet je van alles in de natuur. Konijntjes die in het gras zitten, vlinders die om elkaar heen wervelen. Een buizerd die voor je uit vlleigt een vlucht meeuwen en zo zie ik steeds meer. Het was begin januari ongewoon warm voor de tijd van het jaar en wellicht was dat ook de reden van zoveel beweging!

Tijdens die wandelingen maak ik mijn hoofd leeg, wandel heel traag met onze honden van 13 en 15 jaar oud. Eigenlijk is het meer kuieren. En juist dan zie ik de steenarend die roerloos op een dennetop zit of de marter die wegschiet tussen de rotsen. Mensen kom je eigenlijk niet tegen...

 

In die stilte is er de ruimte. Ruimte in mijn hoofd, meer verbinding met mijn lichaam en ziel. En in die ruimte ontstaat nieuwe creativiteit. De natuur als spiegel, altijd anders en altijd in beweging. Tegelijkertijd die serene rust en geheel volgens haar eigen ritme en met die tijd die het nodig heeft.

Een mooie spiegel voor al die gejaagheid om ons heen!!

 

 laatste Time Out van 2021

Half december was de laatste Time Out van vorig jaar. Een mooie afsluiting. Het was een mooie, intense en intensieve week. Een samenzijn waarin alle facetten van je leven bij elkaar komen en je een blauwdruk krijgt van wat er al is en wat aandacht nodig heeft. Het fijne is dat je ongestoord samen bezig kunt zijn. Niet gehinderd door de dagelijke beslommeringen of " waan van de dag" zoals mijn gast/ client het noemde. En in de stilte en ruimte van de dag.

De zorgvuldigheid die dit proces met zich meebrengt maakt mijn vak zo rijk. Naast uiteraard de ondersteuning die je biedt op een cruciaal moment in iemands leven. Je stimuleert de ander om zich te verbinden met het vermogen om zijn of haar leven op een dieper en breder niveau waar te nemen en vanuit dat gevoelsvermogen te durven zijn en handelen.

Met aandacht te luisteren wat je gevoel je vertelt. En dat ook als waarheid aannemen. Dat is letterlijk bij haar gebeurd, schreef ze:

" Ik kwam aan met alleen mijn hoofd en ga weg met mijn hele lijf. En en aantal belangrijke handvatten om mee verder te kunnen in the pocket." 

" Ontbijt in de zon buiten op het terras, 's avonds de pelletkachel aan. in de middag vrije tijd om te mijmeren en vertragen."

" Goddelijk, overvloedig en zalig eten, een hele fijne huiselijke en warme sfeer en een prachtig gelegen tuin met geweldig uitzicht!" 

                                                                                 Shirley 

 

 

 

2022

Meer dan ooit merk ik dat mensen de behoefte hebben om hun hele verhaal te kunnen doen en daarin een onvoorwaardelijk luisterend oor te ervaren. Het is vaak een enorme opluchting om te praten met een onbevooroordeeld persoon die ook nog eens coachend of therapeutisch kan ondersteunen. 

Ik doe dit door te luisteren, terug te geven, te spiegelen, oefeningen met je gevoel te doen, visualisaties, familie en wensopstellingen 

1. tijdens de Time Out OnLine (TOOL)Op dit moment is er geen wachtlijst voor deze begeleiding!

 

2. Mocht je een stap verder willen gaan dan kun je een Time Out Retreat in Spanje doen.

Een week lang intensief aan de slag met je eigen levensvragen, issues met betrekking tot je 4 B's (boos, blij, bang & bedroefd), blinde vlekken en wensen & verlangens.

 

 

De Manoto hill retreat is een groepsretreat waar je blij van wordt. De focus ligt op verdiepen, verbinden en in balans zijn. Met een heel divers aanbod worden bovenstaande onderwerpen belicht en vooral ook ervaren.

Er kunnen maximaal 6 mensen meedoen. Het wordt gegeven op dezelfde plek als de Time Out retreat.

 

 

                                         Uitzicht vanuit de yurt, een van de slaapplaatsen voor een retreat. 

 

We gaan weer naar het licht! Dat is heel fijn, langere dagen, meer zon hopelijk en meer warmte!!

Ik wens jullie alle goeds en liefs,

 

Anneke                                                 


(Op FB wordt er wel gebruik gemaakt van de naam Time Out Spanje, maar dat is dus NIET van ons.)

 Delen is fijn!!!!

 

 

Manoto Hill retreat

Wat was het een mooie retraite! Wat een samenzijn!!! Zes vrouwen hadden zich opgegeven voor deze pilot.  Voor mij een nieuwe uitdaging. Voor hen een sprong in het diepe. Spannend voor ons allemaal.

Maar het was geweldig. We zijn er vol voor gegaan. Mijn complimenten aan de dames voor hun openheid en bereidheid om zichzelf te durven laten zien, ook in hun kwetsbaarheid. Heel mooi, soms heel teer, soms duidelijk, soms zoekend, serieus, humorvol, boos, angst, blijdschap en samen.

Het thema: loslaten, verbinden en in balans zijn, is zo op diverse manieren aan bod gekomen. Uiteraard lag de basis bij de haptonomie. Diverse oefenvormen en ook in de privesessie is de haptotherapie aan bod gekomen.

Maar er is ook getekend, gewandeld, gepraat, gedeeld, genaderd, gezocht naar materialen, geschreven, gezeten, gelachen en gehuild. Er was een bjizondere intimiteit onstaan waardoor ieder zich kon laten zien vanuit zn eigen eigenheid. Hoe mooi is dat?

We hebben volop van de finca en degebruik gemaakt. De middagen waren vrij voor strand, doprpjes, bergen etc...

Heerlijk hebben ze het gehad!! En ik ook!

De reviews:

  De combinatie van jouw begeleiding, de plek, jullie integriteit & zorgvuldigheid die zo voelbaar is. En het programma is top.

 Heerlijk huis, de plek heeft een goede energie, met liefde en aandacht ingericht. Je bent een heel fijn mens met prachtige ervaring, kennis en kunde. Down to earth (niet zweverig).

 Duidelijke info vooraf. Het terrein is goed verzorgd en gevarieerd qua beplanting en leuke plekjes. Fijne begeleiding, goede time management, alert op wat er gezegd wordt, zonder oordeel. Je leeft voor hoe je in je kracht staat.

 Heel fijn, warm welkom. Het eten veel te lekker. Goede begegeleiding. Je stelde hele goede vragen, gaf net het goede zetje daar waar nodig was. Maar ook met humor waardoor t ook luchtig voelde

  Betrokken begeleiding. Ontzettend genoten van het eten. Yurt is goed en rustig. Verzorging is overal goed.

   Erg prettige yoga en yogaplek. Heel prettige begeleiding, aanwezig waar het nodig was.  Het Verblijf in Yurt is fantastisch. 

JJ's impact als kok was niet te onderschatten. Hij heeft de sterren van de hemel gekookt en iedereen was heel blij met zijn kookkunsten.

Dit smaakt duidelijk naar meer...

Dus heb ik voor volgend jaar staat de MHR weer op het programma:

Data:

 12 tot 16 mei 2022

 1 tot 5 september 2022

(eventueel extra datum: 23- 27 juni indien de andere data vol zijn)).

Minimaal 4, maximaal 6 mensen. Kosten voor deze retreat zijn € 600,00 Dit is op basis  van 2 persaonen per kamer/ yurt. Exclusief zijn: drankjes, reiskostenvan en naar de finca, verzekeringen etc.

Heb je interesse, stuur me dan, geheel vrijblijvend, een email en ik stuur je alle extra info!

Mensen vragen me waarom dit retreat Manoto Hill Retreat heet: de Manoto is de heuvel/ berg waarop ons Spaanse huis staat, vandaar....

 

Verhuizing

Helaas kan ik niet meer terecht op de Plantage Muidergracht, een mooie ruimte waar ik jarenlang met veel plezier heb gewerkt als ik in Amsterdam was.

Gelukkig heb ik wel 2 andere praktijkruimtes gevonden.

 Woestduinstraat 1, hoekje met Theophile de Bockstraat, Amsterdam.

Back to the roots. Jarenlang heb ik als fysiotherapeute en later ook nog eventjes als haptotherapeute gewerkt op Woestduinstraat 108.

Keizersgracht 154, Amsterdam.

het telefoonnummer blijft t zelfde: 06 44 997197(= ook Signal)

whatsapp: 0034 697 425 363

 

Tussen nu en mei 2022 

  Staan er een aantal Time Out retreats gepland.
     Maar er is nog plek voor deze individuele, intensieve begeleiding op maat.
     

  Ben ik in Amsterdam en werk in in de bovenstaande praktijken:

8- 14 februari 2022 ( zaterdag 12 en zondag 13 februari werk ik in ieder geval op de keizergracht)
2- 12 april 2022

 

   Kun je je vanaf nú inschrijven voor de MHR retreats

12-16 mei 2022
1-5 september 2022

( eventueel een extra MHR op 23-27 juni 2022)                          .

Voor nu wens ik jullie een mooie herfst in verbinding met de natuur en je dierbaren!

 

hartegroet,

Anneke 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 44 997 197( signal)

0034 697 425 363( whatsapp)

 De website naam timeoutinspanje.nl is niet meer in gebruik 
(Op FB wordt er wel gebruik gemaakt van de naam Time Out Spanje, maar dat is dus NIET van ons.) Onze info op FB  staat op Natuurhuisje Spanje

 

 

Even een update!

Een update is wel nodig, begreep ik na een evaluatie gesprek met een van mijn (oud)cliénten.

Afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met de vorm en de inhoud van mijn werk, de manier waarop ik je/ jullie zou willen informeren en vooral de synchroniteit van de informatie.

En ik ben er uit. De cirkel is rond.

Ooit was mijn website naam.......