De titel van dit blog is een variant op: "Het lichaam liegt nooit", een boek uit 1988 van Ted Troost, een van de bekendste haptotherapeuten van Nederland.


Het is waar..


Alles wat we hebben meegemaakt zit ergens in ons lijf verankerd waardoor we herinneringen, leuke of niet leuke weer kunnen doorvoelen of herbeleven. Vanaf je vroegste bestaan heb je herrineringen opgeslagen. Zoals je geboorte en eigenlijk ook al ervoor, of je in een couveuze lag, een veilige jeugd hebt gehad, ouders die te vertrouwen waren/ zijn, scheiding pesten op school, vriendjes/ vriendinnetjes, welke plek je in het gezin van herkomst hebt gehad, of je een buitenbeentje voelde en uiteraardtraumasiche ervaringen zoals mishandeling, zowel fysiek, seksueel als verbaal.

 

Het ligt allemaal opgeslagen in de gevoel. Soms diep weggestopt omdat het teveel was en misschien nog steeds is.

Deze onverwerkte, vaak onbewuste, pijnlijke gevoelservaringen uit het verleden kunnen je in het dagelijks leven soms flink dwars zitten.
Door je reacties op andere mensen, bepaalde beslissingen die je neemt, onverklaarbare angsten of buitensporige boosheid. Of.. je doet teveel je best om anderen het naar de zin te maken, werkt keihard om maar niet aan bepaalde leegten te hoeven denken. Er is dan onvoldoende balans in je leven, je zit vast of je bent moe, zo niet uitgeput.

Waarom schrijf ik dit?

Omdat ik merk dat veel mensen die vastzitten of teveel op hun bordje hebben (gehad), deze signalen onvoldoende serieus nemen of willen nemen. Ze denken dan: ik overspannen? Nee hoor! of:Ik moet dit nog even doen en dan.... maar dan...is er altijd weer iets. Ze blijven iedere keer weer tegen dezelfde zaken aan lopen.

Of gaan alleen aan symptoombestrijding doen. Ze nemen rust, gaan even op vakantie, stoppen met werken want worden ziek, zitten thuis te malen. Gaan weer aan het werk omdat het moet of omdat ze niet langer weg kunnen blijven of welke reden dan ook.
Helaas belanden ze na een tijdje weer in hetzelfde proces of erger. Sypmtoombestrijding haalt namelijk niet weg waar het echt over gaat. Het haalt de oorzaak vaak niet weg.

Waaróm loopt iemand vast? Wat is de reden dat je je afsluit voor anderen, in een isolement terecht komt, superhard gaat werken omdat je denkt dat dat de oplossing is?
Waaróm kun je je hoofd niet stil krijgen, slaap je slecht 's nachts, ben je alleen maar bezig te overleven, druk, druk ,druk...?

Wat kun je hiermee?

Door( te leren) stil te gaan staan bij wat je lichaam voor signalen aangeeft en deze echt toe laten en naar luisteren, kun je stapje voor stapje een begin maken met dat wat er nog onverwerkt is, wat de oorsprong is van jouw boosheid, verdriet, angst.

Er over praten met iemand is al heel moedig en geeft vaak een enorme opluchting. Ernaar durven kijken, ervaren en kunnen plaatsen in je leven is een volgende gigastap.

Iemand die je begrijpt, onvoorwaardelijk naar je luistert, je laat voelen dat je er mag zijn zoals je bent zonder voorwaarden en je helpt zoeken naar de puzzelstukjes kan je helpen met het verwerken van dit pijnlijke stuk. Er komt vaak letterlijk lucht in je lijf, een gevoel van ruimte in je lichaam. Het kan (weer) gaan stromen.

Er kunnen nieuwe inzichten onstaan, nieuwe ideeen geboren worden, nieuwe keuzes gemaakt worden.

 

Jezelf kunnen zijn, meer geluk & levenskwaliteit krijgen en vrijheid ervaren zijn belangrijk thema's voor mensen die zo vastzitten onze drukke veeleisende maatschappij.

Haptotherapeuten kunnen je ondersteunen om stil te gaan staan bij jezelf, jezelf te gaan openen voor en luisteren naar je eigen gevoel in lichaam. Ze kunnen je helpen met het verwerkingsproces en je ondersteunen om van daaruit verder te gaan in je leven.

Door bijvoorbeeld te leren naar je eigen gevoel te luisteren in je ontmoetingen met andere mensen, waardoor je kunt gaan ervaren bij welke mensen je je op je gemakt voelt.
Van wie je energie krijgt en van wie niet, bij welk idee het gaat stromen. Welke grenzen voel je bij jezelf. Wat is van jou en wat is van die ander. Bij wie voel je een balans tussen geven en ontvangen. Opdat je die persoon gaat worden die je in oorsprong bent.

En hoe meer je jezelf kunt zijn, hoe meer t gaat stromen.... hoe meer energie je krijgt ... en meer vrijheid en ruimte. En wie weet hoe je leven er dan uit gaat zien...

Veel mensen vinden het spannend of een raar idee om naar een therapeut te gaan. Ze hebben het niet nodig, kunnen het zelf wel denken ze of durven het gewoon niet. Zijn bang dat ze "raar" worden of hun "gewone" leven zo verandert dat ze niet mee functioneren. Ook zijn ze bang om hele nare dingen over zichzelf te ontdekken.

Niets is minder waar. Kijk maar een naar de www.timeoutinspanje.nl/ervaringen. Daar lees je hoe blij men is deze stap te hebben gezet. Dezelfde ervaringen hoor ik van collega's.

De kracht van een Time Out

Als je iets van jezelf herkent in dit verhaal en je zou er iets mee willen doen, schroom dan niet om contact met me op te nemen.
Samen kunnen we kijken welke opites er zijn bijvoorbeeld een haptotherapeut bij je in de buurt. Ik heb een prettig samenwerkingsverband een aantal collega haptotherapeuten in Nederland.

Een Time Out Retreat behoort ook tot een van de mogelijkheden.

Ruimte, rust midden in de Spaanse natuur in combinatie met een begeleiding op maat door een ervaren haptotherapeut.


Een kennismaking vooraf in Nederland is aan te bevelen. Ik ben 7-13 september in Amsterdam.
De andere data staan op de contactpagina van de website 

Ik kijk uit naar jullie reacties.

Hartegroet,

Anneke

 

Logeerplek: